Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2012.09.20.
15:19

Írta: 925

iOS6 - a legfontosabb újdonságok

Tegnaptól mindenki számára letölthetővé vált az Apple mobil operációs rendszerének legújabb generációja. Hogy érdemes-e azonnal váltani, azt mindenki maga döntse el, ehhez itt egy kis segítség.

Nincs szó fergeteges átalakításról, néhány komolyabb változás mellett apróságok változtak, például immár világos a tárcsázóképernyő, átdizájnolt a zene app.

A legfontosabb újítás talán a Facebook-integráció, aminek köszönhetően most már szinte bárhonnan bármit közölhetünk a nagy (kis) kék f-betűvel.

Aztán, csökken a beépített Google-tartalom: nincs többé google maps, van helyette az Apple saját térképe (pontosabban azé, akitől a licencet vette), amiről egyelőre nem merek nyilatkozni, de biztosan kevésbé kiforrott a megszokottnál. Lesz viszont benne iPhone 4S és 5 esetében hangos navigáció (csak autós, a gyalogos és tömegközlekedés egyelőre kimaradtak), amivel mindenképp sok pénzt meg lehet spórolni, ha ez - mármint a navigáció megléte - valakinek fontos dolog. A Youtube app kikerüléséről már szóltunk korábban.

Szeretni fogjátok még a Ne zavarj! funkciót: be lehet állítani egy intervallumot, ami alatt nem érkeznek hívásaink, üzeneteink, kivéve külön erre felhatalmazott számokról.

Ezen a vonalon gondolkodhattak tovább a fejlesztők, amikor hozzányúltak a bejövő hívás felületéhez. A felvétel, némítás és elutasítás lehetősége mellé új opciók kerültek. Ha lezárt képernyőnél keresnek minket, a felvevő csúszka mellett megjelenik egy feltolható kis telefon ikon (mint a kamera gyorsindításához), amit elcsúsztatva azonnal üzenetet küldhetünk a hívónak. Ezeket előre beállíthatjuk, de ott helyben is fogalmazhatunk egyet. Használat közben bejövő híváskor az elutasító üzenet küldésén kívül új emlékeztetőt is állíthatunk be a másik fél visszahívására.

Ígéretes fejlesztés még, hogy egy kis iCloud segítséggel a fényképek alkalmazás kezdi az interaktivitás szárnyait bontogatni, megoszthatjuk fotóinkat és hozzászólhatunk másokéhoz, amiket láthatunk.

A butácska nevű irányított hozzáférés lényege, hogy amíg aktiváljuk, addig csak az az alkalmazás futhat, amit a készülék tulaja (és a jelszó ismerője) beállít. Tehát kölcsönadhatjuk telefonálásra, netezésre, stb. a telefont a barátainknak úgy, hogy nem kell attól tartanunk, hogy elkezdenek turkálni az SMS-eink között. Talán hasznos, talán nem.

A navigációhoz hasonlóan az újonnan beépített panoráma fényképezést is csak az iPhone 4S és 5 tulajok élvezhetik majd. Hogy mit is tud az app, arról itt olvashattok egy korrekt összefoglalót.

A gyári Mail app egy VIP fiókkal bővül, amibe a kiemeltnek megjelölt partnereink levelei kerülnek, s egyedi értesítés beállítására is lehetőségünk nyílik.

Határozottabb korrekciós műtéten esett át az App Store is. Ennek a számomra legüdvösebb eredménye, hogy  végre nem fog kilépni minden egyes telepítéskor, frissítéskor, hanem maradhatunk folyamatosan az áruházban. Az új nézetekkel és apróságokkal reméljük, mindenki hamar megbarátkozik majd.

A debütáló PassBook alkalmazást és Siri okosodásának egyelőre leginkább az USÁ-ban örülhetnek. Talán majd egyszer mi is... Végül egy szintén valószínűleg ritkán használt funkciót, a FaceTime-ot említsük meg, ami immár (iPhone 4S-en és 5-ön) 3G hálózaton keresztül is használható lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napplo.blog.hu/api/trackback/id/tr24790331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása