Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2012.09.17.
18:46

Írta: 925

Mit hoz az iPhone 5?

Az iPhone 5 múltheti bemutatását sokan bizony fanyalogva fogadták. Azt gondolom, nekik vagy nincsen iPhone-juk vagy túlságosan könnyen elvesznek azokban a narratívákban, amiket a munkájuk minőségére kevésbé igényes médiumok formálnak meg néhány összedobott perc alatt.

Az Apple korábbi mobiljainak piacra dobását rendkívül precíz titoktartás előzte meg, a tényleges bemutató előtt többnyire csak találgatások, később alaptalannak bizonyuló pletykák előzték meg. Ehhez képest kissé érthetetlen, hogy a hatodik generációs készülék legfontosabb újításairól gyakorlatilag már hetekkel-hónapokkal ezelőtt lehullt a lepel. Leginkább ez az oka annak, hogy a legújabb ketyere kaliforniai leleplezése nem szólt akkorát. Mert az iPhone igenis sokat fejlődött! Természetesen nem tökéletes, mert a fogyasztói társadalomban olyan nem szabad, de aki használni fogja, az minden bizonnyal elégedett is lesz.

Az iPhone-élmény nem a specifikációkban rejlik. Nem a gigaherzek vagy a hüvelykek száma számít, hanem azon idő összessége, ami a kézbevételtől a zsebre vagy táskába tételig tart. És ebben továbbra is kimagaslót nyújt az Apple tavalyi versenyzője. Újításokra természetesen szüksége van, de nem bármi áron, nem öncélúan. Hogy milyen reális elvárásaink lehettek?

Legyen gyorsabb!

Amikor egy perc alatt betöltött egy honlap, amiért máskor félórákra könyvtárba kellett menni, gyors volt, de megszoktuk. Amikor 10 másodperc alatt betöltött ugyanaz a honlap, gyors volt, de megszoktuk. Amikor 3 másodpercre csökkent a szám, örültünk, de megszoktuk. Mindig lehet gyorsabban. A CPU és a GPU korszerűsítésének és az LTE hálózati kompatibilitásnak köszönhetően a legfontosabb téren ismét az első helyre került a telefon. Ha ezek kimaradtak volna, joggal lennénk csalódottak.

Legyen nagyobb!

Megoszlanak a vélemények az ideális telefonméretről, és ezek valószínűleg folyamatosan változnak is majd. Ám az Apple nem az a cég, aki ne költene dollármilliókat arra, hogy kiderítse, a legnagyobb átlag számára mi a leghasználhatóbb. Mielőtt megvettem a telefonomat, én is ódzkodtam a 3,5"-től, legalább négyet szerettem volna. Szerencsére alaptalan volt a félelmem, bár valószínűleg nem tartanám kényelmetlennek azt az átlóban plusz fél hüvelyket. És most ez is megérkezett, ráadásul kifejezetten okos módon. A 3:2-ről 16:9-re szélesített képarány tökéletes megoldás: egyrészt egységesíti a leggyakrabban használt képi felületeinket (TV, monitor, telefon), másrészt megmarad az egy kezes használat eddig megszokott kényelmi szintje álló módban. A plusz másfél centi ilyenkor is jól jöhet: pl. teendő listák, levelek, olvasnivalók megjelenítésekor.

Bírja sokáig!

Amikor még a Nokia 6310i minden igényeinknek megfelelt, ráértünk hétvégente tölteni. És értjük ugyan, hogy ezek már teljesen más eszközök, de azért jó volna, ha az ember elmehetne akár egy hosszú hétvégére is úgy, hogy töltőt csak a biztonság kedvéért visz magával. Erről a vágyról nem szeretnék letenni, de addig is beérném azzal, ha erős használat mellett is biztosan kihúzná az egy napot. Sajnos nem fogja, ahogy a konkurencia sem. De azért valamicskét állítólag javítottak rajta.

Legyen strapabíró!

Dobálni nem kell, elejteni viszont szinte mindenkinek sikerül. Ezért sem mindegy, hogy milyen anyagból készül. Az edzett üveg gyönyörű, nem karcolódik, viszont törik. A fémházon ugyan könnyebben meglátszódnak a mindennapok nyomai, ám egy fokkal azért mindenképpen biztonságosabban tűnik. Személy szerint örülök a fémháznak.

Hozzon újat!

Nem kell sokáig gondolkoznunk, hogy felismerjük, milyen komoly mértékben gyorsították és többnyire könnyítették meg életünket az újabb és újabb technológiai vívmányok. Telefonba épített fényképezőgép, e-mailszolgáltatás, videóbeszélgetés, stb. Ez az a terület, ahol az új iPhone-t a leginkább el lehet marasztalni. Sokan várták (vártuk) az NFC technológia integrálását, de az egyelőre nem valósult meg, ahogy igazán az újratervezett fülhallgatót (amire már nagy szükség volt) leszámítva más újat sem kaptunk. Korszakalkotó, kihagyhatatlan Apple(ösített) szoftvereknek is nagyon örültünk volna, de számunkra csak egy nemgoogle térkép érkezett.

De nem szabad elfelejtenünk, hogy az iOS az a rendszer, amire a legtöbben és sokak szerint a legjobb minőségben fejlesztenek alkalmazásokat, ezért a végső felhasználói élmény, amiért a leginkább szeretjük a telefonunkat, a folytatásban sem lesz csalódás.

Mit várhatunk az alkalmazások frontján?

Pár hónapba biztos beletelik, mire napi szinten több alkalmazás kerül ki csak az új képméretre (16:9), mint a régire (3:2). Legyen szó a képarányról vagy a processzorok teljesítőképességéről, a legtöbb fejlesztő mindaddig támogatni fogja a régebbi készülékek igényeit, amíg azok lesznek többségben a piacon. Sőt, várhatóan eleinte az iPhone 5 tulajok lesznek "elhanyagoltabb" helyzetben. Nem kell tehát sietni, hogy lecseréljük a kedvenceinket, de abban azért ne kételkedjünk, hogy amikor majd megtesszük, egy sokkal jobb készülékünk lesz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napplo.blog.hu/api/trackback/id/tr454783817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása